Рали шофиране навигация

Навигационното рали е рали, което се провежда по открит обществен път, обикновено през нощта, и е тест за комбинираните умения на шофьор и навигатор да планира маршрут на карта и след това да кара този маршрут правилно и в рамките на определено време график.

Маршрутът се възползва от фантастичната мрежа на Северна Ирландия от тихи селски пътеки и много събития имат секции, които следват известните етапи на нашите затворени улични митинги.

Този маршрут е бил неизвестен за състезателите преди началото на събитието.

Ключови точки (контрол на времето) на маршрута се дават на състезателите в мястото, където започва събитието и след това, когато пристигнат за първи път, ще получат инструкции, които да им позволят да планират маршрут на картата. Тези инструкции се предоставят в различни формати, всеки от които ще бъде разгледан подробно по-нататък в тази книга. Ако състезателите планират и изминат правилно този маршрут, те ще пристигнат на контролния следващия път, където ще получат инструкции да се отправят към контролния трети път и т.н.

Тези ралита се оценяват, като се наказват, че са ранни или закъснели спрямо техния график при всеки контрол на времето и на неизвестно място между контролите на времето. Тежки наказания се дават на екипажите, които поемат по грешен маршрут. Най-ниският резултат в края на ралито печели събитието.

Справка за карта

Map Reference или Grid Reference определя местоположение на картата, използвайки координати.

Решетките на картата определят координатната система и се сумират, за да осигурят уникална препратка към обекта.

По-долу са дадени примери за препратки към картата и къде се отнасят към нея на картата. Всички карти за проучване на оръжията, които са стандартните карти, които използваме за рали, се основават на референтната система на мрежата.