Разбивка на всички основни видове автомобилни състезания

texasxtremeoffroadracing

Състезанията винаги са играли голяма роля в автомобилната индустрия. Автомобилните производители обичат да се хвалят с печалби от състезания, състезания в определени серии и с всички свои спонсорства. Освен че са спорт, при който най-добрите пилоти и отбори са изправени един срещу друг, съвременните състезания са също толкова конкурентоспособни на технически фронт. Автомобилните състезания са се превърнали в много повече от просто гледане на бързи коли, които обикалят писта, затова съставихме този списък с всички основни видове автомобилни състезания, които можете да гледате по телевизията и дори да участвате.

Автомобилните състезания обикновено са нещо глобално, като състезания се провеждат по целия свят на някои от най-историческите състезателни писти. В този списък ще намерите всичко – от емблематични 24-часови състезания до състезания с плъзгане на четвърт миля. За съжаление, въпреки че това са всички основни видове автомобилни състезания, много серии не са лесно достъпни за гледане в САЩ. За любителите на автомобилите в Америка ще можете да намерите NASCAR, драг състезания и Global Rallycross (GRC ) лесно достъпни по телевизията. Ако наистина търсите състезания, има няколко серии, в които можете дори да се състезавате.

Отворено колело

Състезанията с отворени колела са първото нещо, което им идва на ум, когато мислят за автомобилни състезания. Това е върхът, най-горното стъпало на целия шебанг, тъй като Формула 1 (F1) и IndyCar са включени в тази категория. Както подсказва името отворено колело, автомобилите, които се състезават в тази серия, имат водачи, седнали в автомобили с отворен покрив, докато колелата са изложени. Докато превозните средства с отворени колела, които се състезават в F1 и IndyCar, може да изглеждат сходно, тези състезателни серии имат различни правила, насоки, които трябва да се следват, производителност и писти.

Има няколко основни разлики между F1 и IndyCar, като например къде се състезават сериалите. IndyCar се състезава на овали и писти, докато F1 се състезава само на писти. Другите разлики включват тип гориво, местоположение, максимална скорост, аеродинамика и бюджет. Що се отнася до горивото, автомобилите F1 използват високооктанов газ, докато IndyCar използва етанол. F1 е глобална серия със състезания, които се провеждат по целия свят, докато състезанията IndyCar се провеждат предимно в Америка. Автомобилите F1 създават много по-голяма сила на притискане от IndyCars, което им позволява да завиват при по-високи скорости, но им дават по-ниски максимални скорости. И накрая, наскоро екипите на F1 се съгласиха на бюджетна граница от 145 милиона долара през 2021 г., която след това ще спадне до 140 милиона през 2022 и 135 милиона за 2023-2025. Бюджетът за IndyCar е далеч по-малък и се движи около 20 милиона долара.

Спортна кола

Състезанията с отворени колела може да са най-популярните в световен мащаб, но състезанията със спортни автомобили са на второ място. Тази серия вероятно е състезателната серия с най-лесно разпознаваемите превозни средства, тъй като повечето производители се състезават на ниво GT (Grand Touring) с превозни средства, които много приличат на техните високопроизводителни суперавтомобили. Lamborghini Huracan, Ferrari 488, Chevrolet Corvette, Nissan GT-R и Porsche 911 се използват като състезателни автомобили в тази серия. Тази серия е дом и на прототипния клас, които са непроизводствени състезателни автомобили с уникална каросерия, високоефективни двигатели и див дизайн.

В тази серия състезанията могат да продължат между 2,5 и 24 часа. Някои от 24-часовите състезания са едни от най-емблематичните в света, включително 24 часа в Дейтона, 24 часа на Нюрбургринг и 24 часа на Льо Ман. Да, тези състезания наистина продължават 24 часа и са изтощителен тест както за човека, така и за машината.