Опит за дневен рали – какво да очаквате

Рали шофирането може да се разграничи от обикновения състезателен курс по типа писта, която трябва да се кара, която може да варира от чакъл до асфалт до кал, лед или каквото въображението може да предизвика!

На нормално пистово състезание, като формула едно, голям брой мощни автомобили се надпреварват около пистата, докато един човек не извърши правилния брой обиколки. Рали шофирането е различно. Не е нужно да карате наоколо на една и съща повърхност, което прави едно много вълнуващо дневно изживяване на рали веригата – или пистата, която повечето спортове предлагат, се движи по чакъл.

Шофиращите автомобили обикновено са по-малко мощни от обикновените автомобили.

Рали колите всъщност имат голямо количество въртящ момент поради техните турбо двигатели, които трябва да бъдат разглеждани при всяко рали събитие. Те трябва да имат въртящ момент, така че да могат да се плъзгат или да се навъртат около заледени или хлъзгави повърхности и да имат силата да излязат от ъглите. Това отчасти произтича от нивото на опит на инструкторите-шофьори, управляващи рали училища. Те ще знаят всички трикове, необходими, за да ви накарат да шофирате като един от героите на глобалното рали шофиране, като Колин Мкра.

Може да се наложи да преминете през определени контролни точки, за да завършите състезанието. Предизвикателствата няма да свършат по пътя. Просто трябва да влезете и да се качите на него и да се забавлявате. Преди първото си рали шофиране е важно да се уверите, че сте уверени в способностите на вашата кола и вашите реакции. Дори уличните автомобили за рали могат да бъдат много мощни, особено с турбото, което може да побере наистина бързо и да ускори много бързо. Първо трябва да се уверите, че можете бързо да контролирате колата.

Рали шофирането се извършва на различни повърхности.

Тези, които са нови в ралито, може да искат да стартират на асфалта, където колата ще бъде по-лесна за управление, но опитни шофьори могат да срещнат рали на лед, пясък, мръсотия или дори в средата на гората. Рали шофирането е нещо, на което може да се наслади всеки, който има ноу-хау или пари, за да кара улична легална кола и иска да седне зад волана и някой да им изяде праха.