texasxtremeoffroadracing

Науката за моторните спортове

Въпреки че може да се каже, че съвременният състезател не вижда себе си като учен, по дефиниция със сигурност е така. Има много области на науката, използвани за развиване на ефективността на нашите състезателни автомобили. Всички сме станали изследователи и изобретатели по дело. Всяка седмица настройваме, усъвършенстваме и проектираме, защото имаме дълбока нужда да подобрим продукта.

Никой никога не е казвал, че имате нужда от специална степен, за да станете учен. Томас Едисън, един от най-големите американски учени и изобретатели, не притежава диплома. Нито Бенджамин Франклин, Александър Греъм Бел, или по този въпрос Смоуки Юник. Истинският учен, със степен или не, е този, който прави научни изследвания и намира отговори на наблюдавани въпроси и проблеми. Това е определението за състезател.

Не забравяйте, че много нови устройства и подобрения на съществуващите устройства се родиха от желанието на ежедневните състезатели да подобрят всички области на състезателния пакет. Ако не бяха организираните състезания, нямаше да се насладим на много от усъвършенстваните дизайни на окачвания и подобрени двигателни системи, които сега са включени в съвременния лек автомобил.

Впръскване на гориво

Впръскването на гориво, дисковите спирачки, независимите системи за окачване, амортисьорите с налягане на газа, кормилните уредби и особено системите за безопасност се възползваха от тяхното усъвършенстване от данните, натрупани в процеса на състезания. Все още се учим как да подобрим моторното превозно средство чрез наблюдение и адаптиране към условията, срещани по време на състезания.

Дефиниран научен метод Така нареченият научен метод (SM) е процес, който понякога се използва от учените за изследване на елементи в нашата среда, за които трябва да знаем повече или които се нуждаят от фиксиране. Нашите състезателни автомобили са изцяло свързани с науката и ние трябва да проучим начини да накараме нашите автомобили да се справят по-добре и да вървят по-бързо.

Ето как обикновено определяме и прилагаме SM. В повечето дефиниции това включва следните пет стъпки: 1. Наблюдаваме и описваме събитие или тенденция, например шофьорът заявява, че колата е хлабава в завоите.

Ефективност на гумите

Ефективността на гумите включва и топлина. Гумите се възползват от топлината, така че могат да бъдат по-съвместими с пистата. Без топлина, различните вътрешни съединения не биха работили за омекотяване на гумата, за да помогнат на гумата да залепне към коловоза. Затова отчитаме топлината в гумите и използваме тези данни, за да научим колко ефективно гумата работи. Правим промени в настройката, геометрията и налягането на въздуха до голяма степен въз основа на тези показания за топлина в гумите.

Хидравлика Това е друг клон на науката, който се занимава с практически приложения на течността в движение. Нашият състезателен автомобил има няколко хидравлични системи. Водата тече към двигателя през водната помпа, след това към радиатора и обратно. Маслото тече от масления съд или резервоара към лагерите, буталата, клапаните и т.н. и през охладител и обратно към двигателя. Спирачните течности също преминават от главния цилиндър към подчинения цилиндър или спирачните апарати и абсорбират топлина и влага, които влияят на тази система.

През годините са проведени много изследвания за подобряване на охлаждането на нашите двигатели, смазването на двигателя и ефективността и дълготрайността на нашите спирачни системи. Когато модифицираме нашите радиатори, разработваме водни „по-влажни“ течности за намаляване на топлината, които могат да се смесват с охлаждащата течност, или регулираме скоростта на потока на охлаждащата течност през радиатора и двигателя, ние експериментираме в областта на науката, известна като хидравлика.

Химия Тази област на науката може да се определи като тази, в която работим с химичните свойства и състава на различни вещества и изучаваме начина, по който те претърпяват трансформации. Състезанието включва ли химия? Когато производителите на състезателни части разработват по-добри сплави за алуминиевите части, които използваме, или подобряват спирачните накладки или изобретяват материали, които са по-устойчиви на пожар за използване в нашите костюми за шофиране – или в този случай, по-доброто лечение на гумите – химическата наука играе важна роля голяма част от процеса.