Колин Макрей е най-безстрашният рали състезател

Приветстван като един от най-емблематичните състезатели в ралито, шотландският национал Колин Макрей е истинско въплъщение на спорта. Роден през 1968 г. в Ланарк, Шотландия, Колин скоро проявява интерес към моторните спортове и обича скоростта, следвайки стъпките на баща си Джими Макрей, който е петкратен шампион на британския рали. Скоро Колин ще създаде име в историята на ралито като първия и най-младият шотландец, спечелил титлата на Световния рали шампионат.

С 25 победи в WRC, той се класира на пето място сред състезателите с най-много победи в историята на WRC. Името му стана синоним на Subaru и спомогна за разпространението на популярността на автомобилния производител, когато спечели 3 пъти поред титлата на Световния рали шампионат през 1995, 1996 и 1997 г. През 1996 г. беше назначен за член на Британския орден на Британската империя за услугите му в автомобилния спорт.

Многостранен драйвер

Макрей има неумолим стил на шофиране, подкрепен от известния му девиз “Когато се съмнявате, излизайте!” доказан от това как ще избута превозните средства до техните граници. Този стил на шофиране в крайна сметка му донася две WRC титли и често води до катастрофи, но ексцентричното му шофиране го печели с рали феновете и се оказва от полза за него и отбора му през повечето време.

Това е изцяло шофирането, което прави McRae уважавано име в ралитата. Никога не е играл на сигурно. Докато на повечето рали шофьори се препоръчва да държат колата права и да избягват настрани от страх да не загубят скорост, McRae винаги ще държи колата встрани, ще се движи по завоите и ще върви с пълна газ, независимо от обстоятелствата.

Легенда

Неумолимата му нужда от бързина се появи публично на рали Каталуния в Испания през 1995 г., когато той беше помолен да намали скоростта от ръководството на Subaru, за да позволи на съотборника си Карлос Сайнц да спечели, за което се твърди, че са се съгласили преди състезанието. Макрей отказваше и щеше да кара само по-агресивно при молби за забавяне, което доведе до драматичен спор с ръководството, което стъпи на пътя в късните етапи в опит да го накара да забави скоростта. В крайна сметка McRae беше шамарен с времева дузпа и Sainz спечели сцената.

Скоро McRae ще се справи, побеждавайки Sainz във финалния етап в Уелс с 36 секунди в емблематичния си Subaru impreza 555, за да претендира за титлата на WRC.