Какво е спортно пране и как влияе на моторните състезания?

texasxtremeoffroadracing

Включването на Саудитска Арабия в календара на Формула 1 е критикувано от Amnesty International като пример за това, че кралството се занимава с „измиване на спорта“.

Организаторите на световни шампионати по автомобилни състезания често трябва да балансират парите с етичните проблеми на провеждането на събитие в държава, която може да има репресивно или авторитарно правителство.

Какво е миене на спорт?

През последните няколко години измиването на спорт се появи в страни, които имат репресивни правителства, но какво означава терминът?
Спортното измиване е, когато държавите или щатите използват спортни клубове или събития, за да аерогризират минали нарушения на човешките права и да подобрят имиджа на своята страна, като организират глобално спортно събитие като Олимпийските игри или голяма световна битка за боксов титла.

В продължение на много десетилетия спортът се използва като политически инструмент. Световната купа на FIFA от 1934 г. в Италия на Мусолини и Олимпийските игри през 1936 г. в Германия на Хитлер са два примера за държави, които използват спортни събития, за да измият нарушенията на човешките права, извършени от съответните им правителства.

Измиване на спорта и Голямата награда на Бахрейн

Друг забележителен пример за спортни измивания е Гран при на Формула 1 Бахрейн, състезание, което е в календара от 2004 г.
Откакто беше домакин на Голямата награда, Бахрейн беше критикуван от благотворителни организации за правата на човека за минали злоупотреби, извършени от правителството на Бахрейн.

Няколко благотворителни организации за правата на човека написаха писмо до главния изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали в началото на 2021 г. В писмото благотворителните организации поискаха от F1 да извърши независимо разследване на последиците от присъствието на човешките права, като организира Голямата награда в Бахрейн.

Антиправителствените протестиращи проведоха протести през последните 10 години, протестирайки срещу организирането на Голямата награда на Бахрейн в кралството.
В резултат на това Голямата награда беше отменена през 2011 г., същата година, в която по това време се проведоха протестите на демократичната арабска пролет. Състезанието беше върнато в календара през 2012 г.

Балансирането на фината граница между състезанията на нови пазари, като същевременно се разглеждат етичните проблеми на провеждането на състезание или рали в държава, която има лоши репутации в областта на правата на човека, може да създаде проблеми за организаторите на автомобилни състезания, които провеждат състезания за световно първенство или серия.

Цената на спортното измиване в автомобилните състезания

Моторните състезания се борят с проблема с измиването на спорта от много години, но защо това е проблем в спорта?
Всичко се свежда до парите. Държавите, които имат милиони или милиарди в банката, могат да си позволят да бъдат домакини на състезания, изтласквайки страните с дълга история на автомобилните състезания извън календара, тъй като не могат да си позволят да платят таксата за домакин, определена от организатора на състезанието.

Доклад на Grant Liberty установи, че Саудитска Арабия е похарчила най-малко 1,5 милиарда долара (1,08 милиарда британски лири в GBP) за домакинство на спортни събития в Кралството. Автомобилните състезания допринесоха значително за разходите на Саудитска Арабия за организиране на световни спортни събития.